Okumak istediğiniz bölüm üzerine tıkladığınızda, metin alt tarafta açılacaktır.
Fotoğrafları tam boyutunda görüntülemek için üzerine tıklayabilirsiniz.

Törenlerle Çanakkale Savaşı

Türkiye'de pek çok etkinlikle anılan Çanakkale Şehitleri, Kosova'daki Türkler tarafından da unutulmadı. Kosova'da Türklerin yoğun olarak yaşadığı Mamuşa başta olmak üzere pek çok şehirde Çanakkale Şehitleri anıldı. 17 Mart'ta başlayan ve 18 Mart'ta da devam edecek törenlerde Mustafa Kemal Atatürk başta olmak üzere Türk büyükleri yad edildi. 1999 yılında Sırbistan'la yaşanan savaşın ardından Birleşmiş Milletler tarafından yönetilmeye başlanan Kosova'da çok sayıda Türk yaşıyor. Özellikle Mamuşa, Prizren, Priştine Vıçıtırın ve Mitroviça'da bulunan Türkler Kosova'nın nihai statüsünün belirlenmesi sürecinde daha çok kültürel hak elde etmeye çalışıyor. Kosovalı Türkler, 18 Mart'ın dışında 23 Nisan, 30 Ağustos, 29 Ekim, 10 Kasım gibi pek çok önemli günlerde de anma ve kutlama törenleri düzenleniyor.[1]

[1] Sabah Gazetesi 18Mart 2007

KTTGKK’da 18 Mart Şehitleri Anma Toreni-2008

Çanakkale Şehitleri Kosova’da anıldı. Çanakkale Zaferi’nin 92. yıldönümü Kosova’da düzenlenen törenlerle kutlandı. İlk tören Kosova’nın güneyinde bulunan ve Türklerin çoğunlukta yaşadığı Mamuşa’da yapıldı. İkinci tören de Kosova’da NATO’ya bağlı KFOR barış gücünde görev yapan Türk askeri tarafından düzenlendi. Tören daha sonra Prizren Cemali Berişa Kültür Evinde düzenlenen programla devam etti. Saygı duruşu ve İstiklal Marşı’nın okunmasıyla başlayan törende bir konuşma yapan Kosova Türk Temsili Heyeti Başkanı Albay Cem Hatunoğlu, Genelkurmay Başkanı Orgeneral Yaşar Büyükanıt’ın şehitleri anma günü münasebetiyle yayınladığı mesajını okudu. Kosova-Türk Eşgüdüm Bürosu Müsteşarı Volkan Türk Vural yaptığı konuşmasında, şunları söyledi:

Bugün Çanakkale şehitleri özel günü ancak bütün şehitlerimizin günüdür. Sadece Çanakkale Kurtuluş savaşında olsun ondan sonra da ülkemizin geçtiği badirelerde şehit olan askerlerimiz, vatandaşlarımız için aynı gün. Genelkurmay Başkanımız Kosova kelimesini zikretti bu çok güzel bir şey. Kosova’nın da Osmanlı İmparatorluğunda olsun veya daha sonra Türkiye Cumhuriyeti kuruluşunda katkısının olması tabiî ki çok güzel bir şey. Bunları unutmamamız lazım. Herkesin tarihten çok iyi dersler alması lazım. Türkiye bu günlere geldiyse tarihten aldığı dersler sayesindedir. Onun için bütün soydaşlarımızı saygıyla anıyorum” dedi.

Ardından Doğru Yol Türk Kültür Sanat Derneği Ata Çocukları kolu Çanakkale şehitlerine hitaben yazılmış şiirleri okudu. Daha sonra Filizler Türk Kültür Sanat Derneği’nin gerçekleştirdiği gösteri büyük alkış aldı. Törene Türkiye Cumhuriyeti Kosova Türk Eşgüdüm Bürosu Müsteşarı Volkan Türk Vural, Kosova Türk Temsili Heyeti Başkanı Albay Cem Hatunoğlu, Kosova Türk Tabur Komutanı Kurmay Yarbay Mehmet Partigöç, KDTP Genel Başkanı Mahir Yağcılar, Kosova İslam Birliği yetkilileri, milletvekilleri, TMK subayları, Türk polisi yetkilileri, Çanakkale Savaşına katılıp şehit düşen Kosovalı şehitlerin yakınları yanı sıra çok sayıda davetli katıldı. [1]




Çanakkale Zaferi Kutlamalarında Kosova Marşı Dileği

Kosova Vuçitırn Başmüftüsü Şemsi Rahimi‘nin de hazır bulunduğu Adapazarı Büyükşehir Belediyesi tarafından, Çanakkale Zaferi'nin 93. yıldönümüne hasredilmiş bir program düzenlendi. Burada bir konuşma yapan Şemsi Rahimi “Mehmet Akif İstiklal Marşı'nızı öyle güzel yazmış ki, keşke şimdi aramızda olsaydı da Kosova'nın da milli marşını yazsaydı" dedi. Adapazarı Atatürk Spor Salonu'nda Çanakkale Zaferi'nin 93. yıldönümüne adanmış bir gece düzenlendi. Gerçekleştirilen gecede, sanatçılar, Bedirhan Gökçe, Hüseyin Turan, Gülay, Gündoğar ve Gökmen sahne aldı. Program öncesinde kısa bir konuşma yapan Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Duran, "Çanakkale Zaferi, bu milletin diriliş destanıdır. Bu vatanı savunurken Çanakkale'de şehit düşen kahramanların kalplerindeki Türkiye sevdasını iyi anlamak zorundayız. Gerçekleştirilen geceye, Kosova Vuştru Başmüftüsü Şemsi Rahimi de katıldı. Bu güzel gecede aranızda bulunmaktan dolayı büyük mutluluk duyuyorum diyen Rahimi, "Biliyorsunuz Kosova bağımsızlığını kazandı. Mehmet Akif İstiklal Marşınızı öyle güzle yazmış ki, keşke şimdi aramızda olsaydı da Kosova'nın da milli marşını yazsaydı" diye konuştu. [2]

Mamuşa’da da Çanakkale Zaferi ve Şehitleri Anma Günü Faaliyeti

Mamuşa “Alperenler” Gençlik Derneği 18.Mart 2008 tarihinde saat 11:00’de düzenleyeceği bir faaliyetle, 18Mart Çanakkale Zaferi ve Şehitleri Anma Günü ve Alperen Gençlik Derneği’nin 7. kuruluş yıldönümü kaydedecektir.

Tiyatro, şiir ve konuşmaların yapılması öngörülen faaliyete kabarık sayıda davetlinin katılımı bekleniyor. Programın Mamuşa “Alperenler” Gençlik Derneği binasında yapılması bekleniyor.[3]

Kosova’da 18 Mart Çanakkale Zaferi ve Şehitleri Anma Günü Faaliyetleri

Kosova Türk Tabur Görev Kuvvet Komutanlığı’nın konuşlandığı Sultan Murat Kışlası’nda bu sabah saat 08.00’de askeri tören düzenlendi. Şehitler anısına 1 dakikalık saygı duruşu ve İstiklal marşının okunuşundan sonra Çanakkale Zaferi öneminden ve kahraman Türk askerinin büyük mücadelesinden bilgi verildi. Atatürk Büstüne çelenk koyuldu.

Çanakkale Zaferi ve Şehitleri Anma Günü ikinci faaliyeti saat 11.00’da Mamuşa’da “Alperenler” Gençlik Derneği’nde yapıldı. Tiyatro gösterisi, şiir dinletisi ve günün anlam ve önemiyle ilgili konuşmaların yapıldığı faaliyetle “Alperenler” Gençlik Derneği’nin kuruluşunun 7. Yıldönümü da kaydedildi.

Kosova Türk Tabur Görev Kuvvet Komutanlığı’nın konuşlandığı Sultan Murat Kışlası’nda Çanakkale Zaferi ve Şehitleri Anma Günü merkezi töreni yapılmaktadır. Kalabalık sivil davetlinin de katıldığı tören saygı duruşu ve İstiklal Marşının okunması ile başladı. Çanakkale Zaferi’nin tarihi akışını değiştirmesi ve savaşta Mehmetçik’in örneksel davranışı düzenlenen video slayt gösterisinin ana temasıydı. Devamda ise “Çanakkkale Zaferi” filmi gösterildi.

Doğru Yol” Türk Kültür Sanat Derneği Ata Çocukları Kolu “Çanakkale Zaferi” resitalini sunduktan sonra “Doğru Yol” Derneği üyeleri kahramanlık türküleri programını sundu. Faaliyetin sonunda Çok Uluslu Güney Tugay Komutanı Tuğgeneral Uğur Tarçın Günün anlam ve öneminden konuştu. Tuğgeneral Tarçın, Türk ulusunun tarihinin altın harflerle yazıldığını belirtti ve Çanakkale Savaşı’nın bu tarihte en önemli yeri aldığını vurguladı. Atatürk’ün bu savaşta rolü ve başarısını anlatan Tuğgeneral Tarçın, Çanakkale Savaşı’nda Kosova’dan da katılımın var olduğunu belirtti. Prizren, Priştine, İpek, Gora gibi yerleşim yerlerinden Çanakkale Savaşı’na katılanların kutsal görev uğruna gazi olduklarını veya şehit düştüklerini söyleyen Tuğgeneral Tarçın, Kosova’dan tespit edilebilinen Çanakkale gazi ve şehit yakınlarına ulaştıklarını bildirdi ve kendilerine teşekkürlerini ve saygılarını ifade etti.

Türk Silahlı Kuvvetleri’nin dünyanın değişik bölgelerinde Kosova, Bosna, Afganistan ve Lübnan’da barışı korumak görevini başarıyla devam etmektedir diyen Tuğgeneral Tarçın, vatan topraklarını korumak için gazi ve şehit olanların gönüllerde yaşamaya devam edeceğini söyledi

Törenin son bölümünde Türk Temsil Heyeti Başkanı Tuğgeneral Uğur Tarçın, Çanakkale’de Kosova şehit ve gazi ailelerine teşekkür belgelerini takdim etti.

Sultan Murat Kışlası’ndaki törene Kosova Meclisi Milletvekilleri, KTTGK Komutanı Mu. Kur. Yb. Kerim Acar, Türkiye Eşgüdüm Bürosu ve Türkiye kurumları temsilcileri, Prizren Belediyesi yetkilileri, AGİT Prizren İl Merkezi Müdürü ve yardımcıları, Kosova’nın tüm yerleşim yerlerinden kurum ve kuruluş temsilcileri katıldı.[4]

Dragaş Çanakkale Kahramanları Anma Töreni-2008

[1] Türk Gündem 20 Mart 2007

[2] Kosovahaber 19 Mart 2008

[3] Kosovamamusa.com

[4] Kosovahaber 18 Mart 2008

Kosova’dan Çanakkale’ye : ”Makalelerle, Anılarla, Şiirlerle, Törenlerle ve Belgelerle Çanakkale Savaşı”/ [Editor- Hazırlayan : KTTGKK]. - Prizren : Bal-Tam, 2008. - 150 f. : ilustr ; 21 cm.

Önsö: f. 7. - Kaynakça : f. 150

ISBN-978-9951-8608-9-5